Verenigde Staten/​Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van David Hugh Jones. Met o.a. Kyle MacLachlan, Anthony Hopkins, Jason Robards, Jean Stapleton en Polly Walker.

VPRO Cinema

Niet helemaal geslaagde verfilming van Kafka`s roman [KL]Der Prozess[KLE] met MacLachlan, bekend van zijn rol als FBI-agent in TWIN PEAKS van David Lynch, in de huid van Jozef K., een bankbediende die wordt gearresteerd en aangeklaagd zonder te weten wat hij misdaan heeft. Ondanks onvermoeibaar zoeken slaagt hij er niet in informatie over zijn proces of schuld te pakken te krijgen. Hij leert de onbekende rechtbank via de haar ondergeschikte vertegenwoordigers kennen en wordt steeds afhankelijker van deze onzichtbare rechtbank. Het proces maakt hem tot een paria en de verlammende invloed daarvan uit zich hoe langer hoe meer in zijn priv[KA1]e- en gevoelsleven. Ondanks een indrukwekkende rolbezetting (met Hopkins als priester en Robards als de advocaat Dr.Huld), een betrouwbaar scenario van Harold Pinter en de fraaie buitenopnamen in Praag slaagt deze gemoderniseerde filmversie, ondanks enkele erotische scènes, er bijna nooit in Orson Welles' verfilming uit 1962 te doen vergeten.

credits

Regie:
David Hugh Jones
Cast:
Kyle MacLachlan, Anthony Hopkins, Jason Robards, Jean Stapleton, Polly Walker, Alfred Molina, Juliet Stevenson, Michael Kitchen, Catherine Neilson, Patrick Godfrey
Scenario:
Harold Pinter
Productie:
Louis Marks, Jan Balzer
Camera:
Phil Meheux
Muziek:
Carl Davis
Montage:
John Stothart
Jaar:
1993
Alt. titels:
Trial, The
Genres:
Drama, Experimenteel
Trefwoorden:
Psychologisch drama
Landen:
Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk