USSR 1927. Drama van Vsevolod Pudovkin. Met o.a. Alexander Cherniakov, Vera Baranovskaia, Ivan Chuvelev, V. Obolenski en Vsevolod Pudovkin.

VPRO Cinema

Een goed gemaakt stuk geschiedvervalsing over de Oktober Revolutie, aan de hand van de hartstochtelijke kruistocht van een hongerende jonge boer (Tschuweljow) die aanvankelijk zijn stakende landsman (Tschistjakow) verraadt aan het uitbuitende kapitalisme en na een drietal verschrikkelijke jaren aan het Duits-Russchische front zich aansluit bij de Bolsjewieken, die de Tsaar en zijn familie in zijn winterpaleis arresteerden en executeerden. Regisseur Pudowkin, die tot een van de grote drie grondleggers van de Sovjetfilmschool behoort (samen met Eisenstein en Dowshenko), heeft de kijker willen laten zien hoe het zo ver kwam dat Sint Petersburg veranderde in Leningrad. Oh, ironie der geschiedenis, gelukkig is Pudowkin dood, want Leningrad is niet meer. Een belangwekkend propagandistisch, historisch werkstuk dat zelden is vertoond. Deze zwijgende film werd gereconstrueerd door Jürgen Labenski. Vader Alfred en zoon Andrej Schnittke schreven de muziek. Alfred werkte naderhand mee - geassisteerd door Gerd Luft - om deze aan te passen voor een hervertoning, die plaats vond in het oude herstelde, operagebouw van van Frankfurt met grootbeeld-projectie; de muziek werd gedirigeerd door Frank Strobel en uitgevoerd door het Ensemble Modern.

credits

Regie:
Vsevolod Pudovkin
Cast:
Alexander Cherniakov, Vera Baranovskaia, Ivan Chuvelev, V. Obolenski, Vsevolod Pudovkin, Sergej Komarow, Wladimir Fogel, Nikolai Chmeljew, Andrej Gromow, Wladimir Zoppi
Muziek:
Alfred Schnittke, Andrej Schnittke
Jaar:
1927
Alt. titels:
Konets Sankt-Peterburga, Ende von Sankt Petersburg, Das
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama
Landen:
USSR

op televisie
0 uitzendingen

Konjez Sankt Petersburga (1927) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken