Duitsland/​Verenigd Koninkrijk/​Verenigde Staten/​Frankrijk 1994. Avonturenfilm van Jim Goddard. Met o.a. Timothy Dalton, Marg Helgenberger, Nigel Havers, Omar Sharif en Kabir Bedi.

VPRO Cinema

Deze op het eerste gezicht veelbelovende tv-film naar een boek van Ken Follett en met een internationale cast, speelt zich af in zulke uiteenlopende oorden als Luxemburg en het door oorlog verscheurde Azerbeidjan en Armeni[KA3]e. Hij blijkt een grote teleurstelling. Scenarioschrijvers Guy Andrews en Julian Bond hebben een traag en ingewikkeld verhaal geschreven, met Dalton als gevoelige New Age CIA-agent die zelfs een baby verschoont tijdens een achtervolging door de bergen van Azerbeidjan. Dalton en Nigel Havers, een Russische spion die arts is geworden, zijn beiden verliefd op een verpleegster (Helgenberger). De dokter trouwt met haar en ze vertrekken uit Luxemburg voor een internationale hulpactie in Azerbeidjan. De arts wordt gebruikt door een ex-KGB-er (Prochnow) die achter moslim-leider Safir Khan (Sharif) aan zit. Dalton wordt erop uitgestuurd om Safir Khan te beschermen en om te proberen hem in het westelijke kamp te krijgen. De verpleegster krijgt een baby, ontdekt dat haar echtgenoot collaboreert met de Russen en valt weer in de armen van de CIA-agent. Goddards regie is vlak en ongeïnspireerd en de enkele actiescènes zijn niet voldoende om de kijker wakker te houden. De hoofdrolspelers slaapwandelen door hun rol heen en alleen Sharif en Kabir Bedi als de lijfwacht van de Khan leveren een fatsoenlijke prestatie. Camerawerk van Eddy van der Enden. Ook bekend als RED EAGLE.

credits

Regie:
Jim Goddard
Cast:
Timothy Dalton, Marg Helgenberger, Nigel Havers, Omar Sharif, Kabir Bedi, Jürgen Prochnow, Philippine Leroy-Beaulieu, Laura Perramond, Sasan Kelvin, Stephen Greif, Mike Attwell, Badi Uzzaman, Eve Adam
Productie:
Geoffrey Reeve, Fabrizio Chiesa, Roman Schroeder, David Evans
Camera:
Eduard van der Enden
Muziek:
Carl Davis
Jaar:
1994
Alt. titels:
Red Eagle, Red eagle, L'aigle rouge
Genres:
Avonturenfilm, Drama, Thriller
Trefwoorden:
Avonturenfilm, Spionage
Landen:
Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Frankrijk

waar te zien

on demand

op televisie