Verenigde Staten/​Noorwegen/​Zweden 1990. Avonturenfilm van Nils Gaup. Met o.a. Stian Smestad, Gabriel Byrne, Kjell Stormoen, Louisa Millwood-Haigh en Trond Peter Stamsø Munch.

VPRO Cinema

Een Noors ventje (Smestad) verruilt de sneeuw voor het ruime sop om de noodlijdende familieboerderij te redden. De zeereis gaat helaas niet voor de wind, zoals de titel fijntjes suggereert. Eenmaal veilig aangespoeld vindt de knul samen met zijn kornuiten een piratenschat. Even later verschijnen de vervaarlijke eigenaars en moeten de jongelingen alle zeilen bijzetten om het vege lijf te redden. De strijd tussen de schipbreukelingen en de piraten is kinderlijk aandoenlijk en doet niet onder voor de meest ongeïnspireerde avonturenfilm. Volwassen kijkers moeten genoegen nemen met fraaie beelden van het schip en, lest best, Gabriel Byrne als schmierende piratenhoofdman.

credits

Regie:
Nils Gaup
Cast:
Stian Smestad, Gabriel Byrne, Kjell Stormoen, Louisa Millwood-Haigh, Trond Peter Stamsø Munch, Eva von Hanno, Karl Sundby, Bjørn Sundquist, Knut Walle, Harald Brenna, John Sigurd Kristensen
Scenario:
Nils Gaup, Bob Foss, Greg Dinner, Nick Thiel
Productie:
John M. Jacobsen
Camera:
Erling Thurmann-Andersen
Muziek:
Patrick Doyle
Montage:
Nils Pagh Andersen
Schrijver:
O.V. Falck-Ytter
Jaar:
1990
Alt. titels:
Shipwrecked
Genres:
Avonturenfilm, Familiefilm
Trefwoorden:
Piratenfilm, Jeugdfilm, Disney-film
Landen:
Verenigde Staten, Noorwegen, Zweden

waar te zien

on demand

op televisie