Frankrijk/Polen/Duitsland 1992. Drama van Janusz Kijowski. Met o.a. Hanna Schygulla, Lambert Wilson, Julie Delpy, Piotr Cieslak en Pawel Novisz.

VPRO Cinema

De film begint met sc[KA2]enes in zwart-wit. Een Duitse soldaat staat op een balkon van een huis. Hij scheurt een donzendeken open. De veertjes dwarrelen door de lucht. Hij smijt een bejaard echtpaar over de balustrade naar beneden. Dan gaat de film over in kleur. Een jong joods stelletje in het Warschau van 1943 ontvlucht via het rioolnet het ghetto. In de Arische zone ontmoeten ze St[KA1]ephania (Schygulla), die hen onderdak verleent. Alek (Wilson) stelt haar zijn jonge vrouw Fridja (Delpy) voor als zijn kleine zus. Start van een periode van onuitgesproken woorden, heimelijke rivaliteit en verleidelijke gebaren. Maar Kijowski weet bij het vertonen van deze aaneenschakeling van menselijk leed niet te voorkomen dat er toneelmatig geacteerd wordt, waardoor de gekwetste gevoelens overschaduwd worden. Met deze film brengt Wilson niets nieuws. Werd evenwel bekroond. Scenario van Jerzy Janicki en Janusz Kijowski. Camerawerk van Przemyslaw Skwirczynski. Het joodse jaar 5703 is 1943.

credits

Regie:
Janusz Kijowski
Cast:
Hanna Schygulla, Lambert Wilson, Julie Delpy, Piotr Cieslak, Pawel Novisz, Wladyslaw Kowalski, Léon Niemczyk, Krysztof Zaleski, Tomaz Jarosz, Marek Kasprzak
Scenario:
Jerzy Janicki
Camera:
Przemyslaw Skwirczynski
Muziek:
Jan Kanty-Pawluskiewicz
Jaar:
1992
Genres:
Drama, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Oorlogsfilm
Landen:
Frankrijk, Polen, Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Warszawa Année 5703 (1992) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken