Frankrijk 1987. Drama van Okacha Touita. Met o.a. Miloud Khetib, Nadjim Laouriga, Sonia Ammar, Albert Dray en Sid Ali Kouiret.

VPRO Cinema

Deze film die over de Franse Harki's gaat, lag zeventien jaar op de plank omdat de toenmalige filmcensuur van mening was dat de prent onwaarachtig zou zijn; het had gekund als de handeling zich in L.A. had voltrokken, maar niet in Parijs. De film is nog even actueel als tevoren: links lust de Harki's niet en rechts kijkt op hen neer. Harki's zijn Algerijnen, die de Franse zijde kozen bij de Algerijnse vrijheidsstrijd en na afloop Frankrijk binnen mochten en een Frans paspoort kregen. Te vergelijken met Ambonezen. Het verhaal gaat over een Harki, die door zijn eigen landgenoten wegens de verleende diensten aan de Fransen gekeeld wordt, maar dit overleeft. Het litteken waarmee hij rondloopt bezorgt hem de bijnaam uit de titel. Zijn zoon is een nietsnut die in drugs handelt. De politieman - zelf van Algerijnse afkomst, tracht te bemiddelen. Het decor: de ergste wijken uit de Parijse voorstad. Officiëel bestonden ze dus niet. Gefilmd in keiharde reportagestijl. Voor wie het onderwerp wil bestuderen, verplichte kost. Scenario van Miloud Khetib, Philippe Dodet en regisseur Touita. Camerawerk van Denis Lenoir.

credits

Regie:
Okacha Touita
Cast:
Miloud Khetib, Nadjim Laouriga, Sonia Ammar, Albert Dray, Sid Ali Kouiret, Grégory Gosson-Graziani, Jean-Michel Goldery Mouss, Ben Smail
Scenario:
Miloud Khetib
Camera:
Denis Lenoir
Muziek:
Benjamin Raffaelli, Dominique Grimaldi
Jaar:
1987
Alt. titels:
Rescapé, Le
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama, Film over Film
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Le rescapé (1987) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken