Israël 1991. Oorlogsfilm van Eran Riklis. Met o.a. Moshe Ivgi, Muhammed Bakri, Salim Dau, Bassam Zuamut en Yussef Abu Warda.

VPRO Cinema

Winkelier Ivgi heeft heeft sof: hij bezit kaartjes voor de WK-voetbal in Spanje, maar hij wordt opgeroepen voor de dienst. Het is 1982 en Israël is Libanon binnengevallen om het land, dat door een bloedige burgeroorlog wordt verscheurd, te verlossen van de anarchistische Palestijnse staat binnen hun staat; dubbele sof: hij wordt algauw door Palestijnen gevangen genomen en meegesleept naar Beiroet. Gelukkig blijkt de vijand ook van voetballen te houden en krijgen beide zijden begrip voor elkaar. Dat laatste is de pointe van de film: zonder belerend te zijn, te hopen dat er ooit een einde komt aan het Palestijnse probleem. Goed gespeeld, puntig dialoog en een strakke regie, die nergens overdrijft. Een lastig thema dat net zo moeilijk is om te verfilmen als in werkelijkheid om op te lossen. Scenario van Eyal Halfon naar een idee van regisseur Riklis. Amnon Salomon tekende voor de fotografie.

credits

Regie:
Eran Riklis
Cast:
Moshe Ivgi, Muhammed Bakri, Salim Dau, Bassam Zuamut, Yussef Abu Warda, Suheil Haddad, Sharon Alexander, Gassan Abbass, Johnny Arbid, Sami Samir, Meir Suissa, Gadi Fur, Victor Kamar, Rada Ibrahim
Scenario:
Eyal Halfon
Camera:
Amnon Salomon
Muziek:
Raviv Gazit
Schrijver:
Eran Riklis
Jaar:
1991
Genres:
Oorlogsfilm, Drama
Trefwoorden:
Melodrama, Oorlogsfilm
Landen:
Israël