Duitsland 1982. Documentaire van Horst Königstein en Heinrich Breloer. Met o.a. Roland Schäfer, Angelika Thomas, Vera Tchekowa, Gisela Trowe en Hildegard Schmahl.

VPRO Cinema

Met de roman van Arnold Zweig in de hand verkennen de makers van deze film de wijk Altona in Hamburg, waar op 31 juli 1932 een ware veldslag plaatsvond tussen nazi`s en communisten. De dag werd bekend als de `bloedige zondag van Altona`. Centraal staat het personage van Bruno Tasch, een van de vier terechtgestelde communisten. Parallel hiermee loopt het fictieve verhaal van Zweig over een kleine middenstander, de slager Teetjen (Schäfer), die gecharmeerd door het gedachtengoed van het nationaal-socialisme de idealen van Hitler aanhangt. Wanneer hij zijn fout inziet, is het reeds te laat. Zijn klanten blijven weg en hij raakt geruïneerd. Zweig, zelf joods, haalde zijn inspiratie uit een waargebeurd feit en improviseerde hierop. Zijn slager is niet de stereotiepe sadistische SS-er, maar een meelopende idealist en het was uit dit slag mensen dat Hitler zijn macht puurde. Het geheel wordt regelmatig geïllustreerd met archiefbeelden en interviews. De regisseurs zijn tevens verantwoordelijk voor het scenario, dat door Klaus Brix indrukwekkend in beeld werd gebracht.

credits

Regie:
Horst Königstein, Heinrich Breloer
Cast:
Roland Schäfer, Angelika Thomas, Vera Tchekowa, Gisela Trowe, Hildegard Schmahl, Dietmar Meus, Barbara Nüsse, Ulrich Matschoss, Hildegard Wensch, Edgar Ruppe, Robert Tillian, Burghart Klaußner, Ben Hecker, Christa Siems, Trude Possehl
Muziek:
Annette Humpe
Jaar:
1982
Alt. titels:
Beil von Wandsbeck, Das
Genres:
Documentaire, Drama, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Oorlogsfilm, Docudrama, Televisiefilm
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Das Beil von Wandsbek (1982) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken