Frankrijk 1932. Drama van Paul Czinner. Met o.a. Gaby Morlay, Maria Fromet, Blanche Denège, Pierre Blanchar en Victor Francen.

VPRO Cinema

Voor haar ontrouw met de beste vriend van haar man, die invalide is, ziet een jonge vrouw (Morlay) geen andere uitweg, dan zelfmoord. Scenario van regisseur Czinner, Carl Mayer en Henry Bernstein, naar diens toneelstuk. Bernstein deed naderhand produktiemaatschappij Path[KA1]e-Natan een proces aan wegens verminkingen op de snijtafel van zijn oorspronkelijke schepping. Zijn beroep op het droit-personnel werd door de rechtbank afgewezen. Derhalve staat de juiste lengte van de rolprent niet vast, maar in het algemeen neemt men aan dat 95m juist is. Czinner draaide in dat jaar de Duitse versie, getiteld DER TR[KA3]AUMENDE MUND met zijn vrouw Elisabeth Bergner in de hoofdrol, die ook die rol vervulde in de Engelse versie, DREAMING LIPS (1935). De decors zijn van Zander en de camera werd bemand door Jules Krüger en René Ribault. In 1952 opnieuw gefilmd door Josef von Baky, waarvoor Czinner het scenario schreef en 1986 nog eens gedaan door Alain Resnais.

credits

Regie:
Paul Czinner
Cast:
Gaby Morlay, Maria Fromet, Blanche Denège, Pierre Blanchar, Victor Francen, Jean Bara, Georges Colin, Henri Bonvallet, Guy Favières
Scenario:
Paul Czinner
Camera:
Josef von Baky
Muziek:
Ludwig von Beethoven, Richard Wagner
Jaar:
1932
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Melodrama
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Mélo (1932) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken