Frankrijk/Duitsland/Finland/Zweden 1992. Komedie van Aki Kaurismäki. Met o.a. Evelyne Didi, André Wilms, Matti Pellonpää, Christine Murillo en Jean-Pierre Léaud.

VPRO Cinema

Zeer vrije, herziene en verbeterde bewerking van de fameuze [KL]Sc[KA2]enes de la vie boh[KA2]eme[KLE] van Henri Murger (1822-1861), verplaatst naar de hedendaagse Parijse banlieue. Het is vooral de bedoeling de suffige opera van Puccini, door Comencini in 1988 op het scherm gebracht, belachelijk te maken. En dat terwijl deze olijke, zich nergens iets van aantrekkende Finse cineast Shakespeare (HAMLET GOES BUSINESS) (!) en enkele anderen ook al eens zo hardhandig aanpakte. Een chaotisch geheel met kop noch staart in de stijl van de Frères Prévert is het resultaat. Grappig, amusant, absurd en geschikt voor de Academie voor Patafysica. Bestemd voor een intellectueel publiek dat 'in staat is' dit soort botte humor te waarderen. Prachtige zwart-witbeelden van Timo Salminen. De bijna ziekelijke praatzucht van Léaud doet versteld staan. Wat betreft de ongeregelde leefwijze, die vormt naar keuze 'de voorbereiding op de Academie, het ziekenhuis of het lijkenhuis'. Niet eens zo slecht gezien.

credits

Regie:
Aki Kaurismäki
Cast:
Evelyne Didi, André Wilms, Matti Pellonpää, Christine Murillo, Jean-Pierre Léaud, Kari Väänävan, Carlos Salgado, Alexis Nitzer, Sylvie Van Den Elsen, Gilles Charmant, Samuel Fuller, Louis Malle, Jean-Paul Wenzel, Sylvie Van den Elsen, Laika, Kari Vaanamen
Scenario:
Aki Kaurismäki
Productie:
Aki Kaurismäki, Klaus Heydemann
Camera:
Timo Salminen
Muziek:
Damia, Serge Reggiani, Giacomo Puccini, Moulodji, George Ots, Mauri Sumén
Geluid:
Timo Linnasalo, Jouko Lumme
Montage:
Veikko Aaltonen
Jaar:
1992
Alt. titels:
Vie de bohème, La, Boheemielamaa, Das Leben der Boheme
Genres:
Komedie, Experimenteel
Trefwoorden:
Tragikomedie, Satire
Landen:
Frankrijk, Duitsland, Finland, Zweden

op televisie
0 uitzendingen

La vie de bohème (1992) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken