Verenigde Staten 1966. Oorlogsfilm van Robert Wise. Met o.a. Steve McQueen, Richard Attenborough, Richard Crenna, Candice Berger en Simon Oakland.

VPRO Cinema

In 1926 is China in volle beroering. Op de Yangtse Kiang liggen talrijke buitenlandse schepen om hun landgenoten tijdig te kunnen evacueren. Zeeman McQueen van de USS San Pablo is niet erg geliefd bij zijn kapitein Crenna en de rest van de bemanning. Met zijn enige vriend (Attenborough) gaat hij aan de wal stappen. In een bordeel leren ze een beeldschone Chinese kennen. Zo belanden zij in heel wat moeilijkheden. Langdradig oorlogsepos met veel verwijzingen naar Vietnam. Er was duidelijk een gigantisch budget en Wise kreeg een fantastische cast, maar hij slaagde er niet in het scenario van Robert Anderson, naar een roman van Richard McKenna, als film boeiend te maken. McQueen is zeer goed en hield er een Oscarnominatie aan over, evenals cameraman Joseph MacDonald en componist Jerry Goldsmith. Een kortere speelduur en wat minder ambitie hadden beslist een betere film opgeleverd.

credits

Regie:
Robert Wise
Cast:
Steve McQueen, Richard Attenborough, Richard Crenna, Candice Berger, Simon Oakland, Emanuelle Arsan, Mako, Marayat Andriane, Larry Gates, Richard Loo, Candice Bergen
Scenario:
Robert Anderson
Productie:
Robert Wise
Camera:
Joseph MacDonald
Muziek:
Jerry Goldsmith
Montage:
William Reynolds
Schrijver:
Richard McKenna
Jaar:
1966
Alt. titels:
Sand Pebbles, The, Kanonenboot am Yangtse-Kiang
Genres:
Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Drama
Trefwoorden:
Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Serie, Televisiefilm
Landen:
Verenigde Staten