Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten/Zimbabwe 1988. Biografie van Chris Menges. Met o.a. Barbara Hershey, David Suchet, Jeroen Krabbé, Paul Freeman en Tim Roth.

VPRO Cinema

Het regiedebuut van de Britse fotograaf Menges is gebaseerd op het autobiografische scenario van Shawn Slovo, dochter van apartheidsactivisten Ruth First en Joe Slovo. Nadat haar vader Krabbé wegens zijn subversieve activiteiten het land diende te verlaten, wordt zijn werk voortgezet door moeder Hershey. Ze wordt gearresteerd en haar dertien-jarig dochtertje wordt verschrikkelijk gepest. Via een zwarte middelbare scholiere en haar broer ontdekt ze wat strijd voor de zwarten betekent. Door de toeschouwer de handeling te laten meebeleven door de ogen van een kind wint de film enorm aan emotionele kracht, temeer daar deze rol schitterend vertolkt wordt door May. Peter Biziou fotografeerde en componist Hans Zimmer baseerde zijn score op de etnische klanken van Zuid-Afrika. Zowel machtswellust van de overheid, als de verwaarlozing van het gezin door een moeder die ook activiste is, worden aan de kaak gesteld in deze beklijvende film. Meervoudig bekroond in Cannes 1988.

credits

Regie:
Chris Menges
Cast:
Barbara Hershey, David Suchet, Jeroen Krabbé, Paul Freeman, Tim Roth, Jodhi May, Linda Mvusi, Albee Lesotho, Carolyn Clayton Cragg, Merav Gruer, Yvonne Bryceland, Rosalie Crutchley, Linda Myusi
Scenario:
Shawn Slovo
Productie:
Sarah Radclyffe
Camera:
Peter Biziou
Muziek:
Hans Zimmer
Jaar:
1988
Alt. titels:
World Apart, A
Genres:
Biografie, Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Politiek
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zimbabwe

op televisie
0 uitzendingen

A World Apart (1988) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken