Verenigde Staten 1987. Drama van Lindsay Anderson. Met o.a. Bette Davis, Lillian Gish, Vincent Price, Ann Sothern en Harry Carey jr.

VPRO Cinema

Twee inmiddels flink bejaarde zusters - ze zijn al in de tachtig - brengen al zestig jaar de vakantie door in een zomerhuis aan de kust in de staat Maine. Ze turen naar de zee in de hoop een glimp op te vangen van voorbijglijdende walvissen, want op die manier herleven ze hun jeugd. Ze zijn elkaars tegenovergestelde: Gish is geduldig en Davis bijna blind en seniel, is opvliegend. Ze kibbelen o.a. over het feit of er nu wel of niet een veranda aangelegd moet worden. De mollige, Sothern is hun babbelende vriendin en buurvrouw - haar vertolking leverde een Oscarnominatie op voor Beste Vrouwelijke Bijrol - Carey hun oude klusjesman en Price een statige Wit-Russische emigré, die zijn charmes op de dames uittest. Een prachtig gespeelde en uitstekend geregisseerde film, waarin de veteranen van het witte doek, Gish en Davis, een schitterend staaltje van acteren weggeven. David Berry bewerkte zijn eigen toneelstuk. Amerikaans regiedebuut van Anderson. Sterling, Sotherns dochter, speelt haar moeder als jonge vrouw in de openingsscène.

credits

Regie:
Lindsay Anderson
Cast:
Bette Davis, Lillian Gish, Vincent Price, Ann Sothern, Harry Carey jr, Margaret Ladd, Tisha Sterling, Mary Steenburgen, Frank Grimes
Muziek:
Alan Price
Jaar:
1987
Alt. titels:
Whales of August, The
Genres:
Drama
Landen:
Verenigde Staten