België 1934. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Jef Bruyninckx, Magda Janssens, Jef Van Leemput Sr, Gaston Smet en Nora Oosterwijck.

VPRO Cinema

Een verfilming van Ernest Claes` volkse roman, waarvan de buitenopnamen te Zichem werden gemaakt en de binnenopnamen te Berlijn. Vanderheyden kreeg assistentie van de gerenommeerde theaterkomiek Willem Benoy. Het succes van deze film stelde Vanderheyden in staat een hele reeks Vlaams-volkse films te maken, tot in 1943 toe, soms ook geregisseerd door Edith Kiel, de scenario-schrijfster van deze film. De op de tv vertoonde versie is gedeeltelijk opnieuw gemonteerd tot 103m. Het verhaal vertelt vooral de fratsen die de twaalf-jarige knaap uithaalt op school, thuis met zijn ouders en broers, op het veld waar hij moet werken, op de kermis. De film verwaarloost het weergeven van de armoede in een landelijk dorp, waar het harde werk en de ontbering de mensen ongevoelig en liefdeloos maakte. De dualiteit in de psyche van de vlaskop in het boek (een wrokkende, bittere Witte) vindt men niet terug in de film, die in 1994, naar aanleiding van zijn zestig-jarig bestaan, op nieuwe kopieën en met een nieuwe geluidsband, opnieuw in de bioscopen werd uitgebracht.

credits

Regie:
Jan Vanderheyden
Cast:
Jef Bruyninckx, Magda Janssens, Jef Van Leemput Sr, Gaston Smet, Nora Oosterwijck, Willem Cauwenberg, Jef Van Leemput sr., Remy Angenot, Willem Benoy
Scenario:
Edith Kiel
Camera:
Ewald Daub
Muziek:
Renaat Veremans
Jaar:
1934
Alt. titels:
Witte, De
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Kroniek
Landen:
België

op televisie
0 uitzendingen

De Witte (1934) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken