Frankrijk 1974. Komedie van Bertrand Blier. Met o.a. Gérard Depardieu, Patrick Dewaere, Miou-Miou, Jeanne Moreau en Brigitte Fossey.

VPRO Cinema

Anarchistische zwarte schelmenkomedie, een verfilming van Bliers eigen roman, betekende de internationale doorbraak van de regisseur die een van Frankrijks meest consistente filmmakers zou blijken. Depardieu en Dewaere zijn twee jonge schooiers die zich vermaken met diefstal en beroving, mishandeling en aanranding. Vrolijke verwikkelingen worden afgewisseld door wrede, misogyne grappen. Jeanne Moreau zorgt voor enige gratie als een ex-gevangene die met beiden het bed deelt. Isabelle Huppert is even te zien als verlegen tiener met gemengde gevoelens voor de bandeloze anti-helden. Depardieu zou een van Bliers vaste acteurs worden, Dewaere werkte nog tweemaal met de regisseur voordat hij in 1982 door zelfmoord om het leven kwam.

credits

Regie:
Bertrand Blier
Cast:
Gérard Depardieu, Patrick Dewaere, Miou-Miou, Jeanne Moreau, Brigitte Fossey, Jacques Chailleux, Isabelle Huppert, Michel Peyrelon, Christian Alers, Eva Damien, Jacques Rispal, Christiane Muller
Scenario:
Philippe Dumarçay, Bertrand Blier
Productie:
Paul Claudon
Camera:
Bruno Nuytten
Muziek:
Stéphane Grappelli
Montage:
Kenout Peltier
Schrijver:
Bertrand Blier
Kijkwijzer:
GKJHD
Jaar:
1974
Alt. titels:
Going Places
Genres:
Komedie, Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama, Satire, Zwarte komedie
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Les valseuses (1974) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken