Duitsland/Italië/Frankrijk 1990. Avonturenfilm van Giacomo Battiato. Met o.a. Wadeck Stanczak, Max von Sydow, Ben Kingsley, Pamela Villoresi en Sophie Ward.

VPRO Cinema

Groots opgezette Euro-epos rond de Italiaanse, zestiende eeuwse goudsmid-beeldhouwer Cellini (gespeeld door Stanczak), naar diens eigen biografie. In het Firenze van 1523 werkt Cellini, van nederige afkomst, in een atelier voor weeskinderen. Hij is brutaal maar getalenteerd en doodt in [KA1]e[KA1]en van zijn opvliegende buien een jongeman, die hem beledigde. Ter dood veroordeeld slaat hij op de vlucht, vermomd als priester: het begin van een turbulent, schokkend en gewelddadig leven. Als voortvluchtige belandt hij aan het hof van paus Clemens (Von Sydow), die hem de hand boven het hoofd houdt. Wanneer de paus sterft wordt hij omringd door vijanden en samenzweerders. Opnieuw doodt hij bij een dispuut een tegenstander en wordt weer opgesloten. In ongenade gevallen bij de paus kan Cellini toch nog terecht aan het hof van de Franse koning (Donnadieu). Hij droomt van beeldhouwen, want het bewerken van juwelen zint hem niet langer. Weer in Italië zet hij zich aan een magistraal bronswerk: Perseus en Medusa. Het wordt een obsessie. Visueel een lust voor het oog met als hoogtepunten de gruwelijke uitbeelding van geweld, de Val van Rome en een pestepidemie. Prachtige vertolkingen met een aantal bekende namen in bijrollen, zoals die van Kingsley als de gouverneur. In het Frans bekend als L'OR ET LE SANG, in het Engels als A VIOLENT LIFE.

credits

Regie:
Giacomo Battiato
Cast:
Wadeck Stanczak, Max von Sydow, Ben Kingsley, Pamela Villoresi, Sophie Ward, Bernard-Pierre Donnadieu, Maurizio Donadoni, Laurenza Guerrieri, Ennio Fantastichini, Amanda Sandrelli, Tony Vogel, Florence Pernel, Luigi di Fiore, Jean-Paul Muel, Sara Bertelà, Armando Bandini, Malka Ribowska, Gianluca Valerio, Valentina Lainai
Muziek:
Franco Battiato
Jaar:
1990
Alt. titels:
Vita scellerata, Una, Or et le sang, L', Violent Life, A
Genres:
Avonturenfilm, Biografie
Trefwoorden:
Spektakel
Landen:
Duitsland, Italië, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Una vita scellerata (1990) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken