Cuba 1976. Drama van Tomás Gutiérrez Alea. Met o.a. Nelson Villagra, Silvano Rey, Luis Alberto Garcia, José Antonio Rodriguez en Samuel Claxton.

VPRO Cinema

Een imponerende historische film over het Spaanse kolonialisme op Cuba aan het einde van de 18e eeuw. Een vrome plantage-eigenaar besluit te tonen dat hij begaan is met het lot van zijn slaven en daartoe nodigt hij twaalf van hen uit om aan het eind van de vastenperiode aan de avond-dis te komen zitten. De rest van de slaven gelooft in een weekeind van rust, maar hun heer huichelt slechts en bereikt daardoor het tegenovergestelde: er breekt een opstand uit die gewelddadig wordt neergeslagen. In dit thematisch rijke fresco rekent Alea ongenadig af met de mentaliteit der kolonialen en de macht van de kerk. Hij slaagt erin, ondanks de speelduur van drie uur, de kijker constant in de ban te houden. Technisch erg verzorgd gemaakt, en doorleefd vertolkt. Het scenario is van Tomas Gonzales, Maria Eugenia Haya en regisseur Gutierrez Alea. Mario Garcia Jya stond achter de camera.

credits

Regie:
Tomás Gutiérrez Alea
Cast:
Nelson Villagra, Silvano Rey, Luis Alberto Garcia, José Antonio Rodriguez, Samuel Claxton, Mario Balmaseda, Luis Alberto García, Rey Silvano, Nelson Vilagra
Scenario:
Tomas Gonzales
Camera:
Mario Garcia Jya
Muziek:
Léo Bronwer
Jaar:
1976
Alt. titels:
Ultima cena, La
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama, Bijbelse film
Landen:
Cuba