Italië 1980. Thriller van Enzo G. Castellari. Met o.a. James Franciscus, Vic Morrow, Michaela Pignatelli, Timothy Brent en Joshua Sinclair.

VPRO Cinema

Een badplaats, waar de kampioenschappen windsurfen zullen plaatsvinden, wordt bedreigd door een witte haai. Een bioloog en een lokale visser binden de strijd aan met het monster en de eerste slaagt erin het dier met dynamiet op te blazen. Een vertraagd, maar onbeschaamd doorzichtig plagiaat van Spielbergs succesfilm JAWS. Zelfs de intriges en het politiek opportunisme worden vrijwel op de voet gevolgd. De enige originele toevoeging is dat de haai nu een helikopter verslindt, maar de trucages zijn zó weinig overtuigend dat het auteursrechtelijk vertoningsverbod in de Verenigde Staten te veel eer is voor dit werkje. De enige treffende momenten zijn de aangekochte opnamen uit de diepzee-documentaires van Cousteau. Ook bekend als THE LAST JAWS en THE LAST SHARK.

credits

Regie:
Enzo G. Castellari
Cast:
James Franciscus, Vic Morrow, Michaela Pignatelli, Timothy Brent, Joshua Sinclair, Stefania Girolami, Chuck Kaufman, Gail Moore
Muziek:
Maurizio De Angelis, Guido De Angelis
Jaar:
1980
Alt. titels:
Ultimo squalo, L', Last Jaws, The, Last Shark, The, Great White, Shark
Genres:
Thriller
Trefwoorden:
Dierenfilm
Landen:
Italië