Zwitserland/USSR/Frankrijk 1981. Thriller van Alexander Alov en Wladimir Naoumov. Met o.a. Natatsja Belokjovstiova, Igor Kostolevsky, Alain Delon, Curd Jürgens en Claude Jade.

VPRO Cinema

Een Russisch geheim agent ontdekt op een veiling in 1980 de geheime documenten van een nazi-complot, waarin staat hoe men in 1943 de geallieerde topconferentie van de grote drie, Churchill, Stalin en Roosevelt, in de Perzische hoofdstad Teheran wilde benutten om hen te liquideren. De verantwoordelijken daarvoor zijn met een andere identiteit nog steeds actief in (het politieke) leven en proberen getuigen en bewijzen te laten verdwijnen. Een merkwaardige film waarin getracht wordt een historische reconstructie en een James Bond-achtig avontuur te combineren; het resultaat is een voortdurende en verwarrende afwisseling van periode en toon. Onderhoudend is deze internationale co-productie wel. De op een na de laatste filmrol van J[KA3]urgens als Ma[KA4]itre Legraine (en de miniserie SMILEY'S PEOPLE uit 1982 van Simon Langton niet meegerekend) en een verrassend gastoptreden van Delon als Inspector Foche, die men vanwege zijn maar al te bekende bijna extreem rechtse sympathieën niet in een sovjetfilm zou verwachten, maar die wel met ongewoon lichte ironie acteert. Het scenario is van regisseur Alov, regisseur Naoumov en M. Shatrov. Het camerawerk is van Valentin Zheleznyakov. Dolby.

credits

Regie:
Alexander Alov, Wladimir Naoumov
Cast:
Natatsja Belokjovstiova, Igor Kostolevsky, Alain Delon, Curd Jürgens, Claude Jade, Georges Géret, Armen Djigarkannina, Evelyne Krafft, Mike Marshall, Jess Hahn, Nikolay Grinko, Albert Filozov
Scenario:
Alexander Alov, Wladimir Naoumov
Camera:
Valentin Zheleznyakov
Muziek:
Georges Garvarentz, Charles Aznavour, Moisey Vaynberg
Jaar:
1981
Alt. titels:
Tegeran-43, Assassination Attempt, Téhéran
Genres:
Thriller, Avonturenfilm, Romantiek, Oorlogsfilm, Actiefilm
Trefwoorden:
Avonturenfilm, Spionage, Oorlogsfilm, Romantisch drama
Landen:
Zwitserland, USSR, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Teheran 43 (1981) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken