Verenigde Staten 1953. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Clifton Webb, Barbara Stanwyck, Robert Wagner, Richard Basehart en Audrey Dalton.

VPRO Cinema

De handeling vindt plaats aan boord van het luxe passagiersschip de Titanic tijdens zijn eerste en enige Atlantische overvaart in 1912. We volgen diverse tragedies, w.o. die van Webb en Stanwyck wiens huwelijk op de klippen gelopen is, en nu vechten voor hun kinderen, dronkeman Basehart die zijn ongelukkige levensloop tracht te vergeten in de fles, enz. Tot de noodlottige botsing met een ijsberg. Koel, haast emotieloos beeld van de laatste uren van `het schip dat niet kon zinken`, gezien vanuit het standpunt van de passagiers en van het begin tot het einde gefilmd in de studio`s, zij het indrukwekkend. Sterke vertolkingen kunnen het zwakke scenario niet redden van Charles Brackett, Walter Reisch en Richard Green, dat bovendien bekroond werd met een Oscar. Bovendien is er tijdens het zinken geen sprake van paniek, alleen van heldenmoed, wat ongeloofwaardig overkomt. Een veel beter beeld van de ramp wordt gebracht in A NIGHT TO REMEMBER (1958). Camerawerk van Joseph MacDonald.

credits

Regie:
Jean Negulesco
Cast:
Clifton Webb, Barbara Stanwyck, Robert Wagner, Richard Basehart, Audrey Dalton, Thelma Ritter, Brian Aherne, Harper Carter, Allyn Joslyn, James Todd
Camera:
Joseph MacDonald
Muziek:
Sol Kaplan
Jaar:
1953
Alt. titels:
Der Untergang der Titanic
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Rampenfilm
Landen:
Verenigde Staten