Verenigde Staten 1956. Biografie van Robert Wise. Met o.a. Paul Newman, Pier Angeli, Everett Sloane, Sal Mineo en Steve McQueen.

VPRO Cinema

Het geromantiseerde verhaal over het leven van van Rocky Graziano, het heetgebakerde straatvechtertje, dat wereldkampioen lichtgewicht boksen werd. De film is strak opgebouwd volgens het klassieke Hollywood-bio-recept van de jaren 1950-60: er wordt een indrukwekkende parallel getrokken tussen zijn vuistgevechten in de buurt en zijn triomfen in de ring. De film gaf de kans aan een hele nieuwe generatie van jonge acteurs: Newman, Mineo, McQueen en Loggia. Vooral Newman was de onmiddellijke ontdekking, ook al was hij in feite slechts een tweede keuze, want oorspronkelijk zou James Dean deze rol gespeeld hebben, ware het niet dat hij kort voor het begin van de opnamen verongelukte. Joseph Ruttenberg won een Oscar voor de sfeervolle zwart-wit fotografie. De titelsong wordt gekweeld door Perry Como, en het scenario is van Ernest Lehmann naar de biografie van Rowland Barber.

credits

Regie:
Robert Wise
Cast:
Paul Newman, Pier Angeli, Everett Sloane, Sal Mineo, Steve McQueen, Harold J. Stone, Eileen Heckart, Joseph Burloff, Robert Loggia
Scenario:
Ernest Lehman
Productie:
Charles Schnee
Camera:
Joseph Ruttenberg
Muziek:
Bronislau Kaper
Montage:
Albert Akst
Jaar:
1956
Genres:
Biografie, Sportfilm, Drama
Landen:
Verenigde Staten