Frankrijk/​Italië 1967. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Marcello Mastroianni, Anna Karina, Georges Géret, Bernard Blier en Georges Wilson.

VPRO Cinema

Een Fransman in Algiers in de jaren dertig woont zonder emotie de begrafenis van zijn moeder bij, begint een relatie met een secretaresse, helpt zijn buurman bij problemen met een Arabische vriendin en doodt de broer van dat meisje zonder motief en zonder duidelijke provocatie. Tijdens de rechtzaak worden onverdraagzaamheid en gevoelloosheid tegen hem aangevoerd en hij wordt ter dood veroordeeld. De zorgvuldige tijdsreconstructie en het voelbaar maken van de afstompende hitte nemen niet weg, dat Visconti de sfeer en de filosofie van Albert Camus' roman nergens weet te treffen, wat nog geaccentueerd wordt door letterlijke citaten in dialoog en gedachtencommentaar die los blijven staan van de beelden. Niettemin opmerkelijk spel.

credits

Regie:
Luchino Visconti
Cast:
Marcello Mastroianni, Anna Karina, Georges Géret, Bernard Blier, Georges Wilson, Bruno Cremer, Alfred Adam, Angela Luce, Mimmo Palmara
Muziek:
Piero Piccioni
Jaar:
1967
Alt. titels:
Straniero, Lo, L'étranger, Etranger, L'
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama
Landen:
Frankrijk, Italië