Frankrijk/Italië 1962. Komedie van Dino Risi. Met o.a. Vittorio Gassman, Jean-Louis Trintignant, Catherine Spaak, Claudio Gora en Luciana Angiolillo.

VPRO Cinema

Een toevallige ontmoeting in zomers Rome is het startpunt voor een gezamenlijke reis van een in zichzelf gekeerde student Roberto Mariani (Trintignant) en oppervlakkige levensgenieter Bruno Cortona (Gassman) per sportauto door Italië. De jongen wordt tussen bewondering en antipathie heen en weer geslingerd, constateert ook de keerzijde van arrogante vrolijkheid, maar leert toch de vreugde in het leven, alvorens dat leven bij een ongeluk te verliezen. Deze bittere satire op de illusies van de Italiaanse welvaartsstaat heeft tal van rake observaties en perfect contrasterende rollen van Gassman en Trintignant. Het scenario is van regisseur Risi, Ettore Scola en Ruggero Maccari. Het camerawerk is van Alfio Contini. In 2006 werd een Amerikaanse versie gedraaid door Steve Ramser, die Risi's film is gebaseerd. Mono.

credits

Regie:
Dino Risi
Cast:
Vittorio Gassman, Jean-Louis Trintignant, Catherine Spaak, Claudio Gora, Luciana Angiolillo, Linda Sini, Nando Angelini, Edda Ferronaia, Corrado Olmi
Scenario:
Dino Risi
Camera:
Alfio Contini
Muziek:
Cassia, Tassone, Cenci, Armet M. Ertegun, Betty Nelson, Domenico Modugno, Luigi Naddeo, Riz Ortolani
Jaar:
1962
Alt. titels:
Sorpasso, Il, Easy Life, The, The Easy Life
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Tragikomedie, Satire, Mijlpaal in de film
Landen:
Frankrijk, Italië

op televisie
0 uitzendingen

Il Sorpasso (1962) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken