Frankrijk/België 1968. Drama van André Delvaux. Met o.a. Adriana Bogdan, François Beukelaers, Hector Camerlynck, Anouk Aimée en Nicole Debonne.

VPRO Cinema

Een bewerking van de roman De trein der traagheid van de Vlaamse schrijver Johan Daisne. Montand speelt een hoogleraar in de linguïstiek en Aimée is zijn geliefde. Ze heeft alles voor hem opgegeven en is van Frankrijk naar de Vlaamse provincie verhuisd. Anderzijds heeft Montand ervoor gezorgd dat ze werk vond als kostuumontwerpster voor een toneelgezelschap. Het sfeertje in Vlaanderen ligt haar niet (de taalstrijd o.a.) en de twee raken van elkaar verwijderd. Als Montand een gastcollege gaat geven op een universiteit elders in België, moet hij een treinreis ondernemen. Het stel houdt een diepgaande bespiegeling over hun relatie. De ongewone, ondoorgrondelijke, vreemde en sombere sfeer, die vooral veroorzaakt wordt door de beelden van Ghislain Cloquet, spelen in feite de hoofdrol. Deze niet onbelangrijke film voegt echter geen nieuwe dimensie toe aan de roman, die overigens beter in elkaar zit. Ook verloopt in de film de overgang naar fictie niet soepel. Scenario van regisseur Delvaux.

credits

Regie:
André Delvaux
Cast:
Adriana Bogdan, François Beukelaers, Hector Camerlynck, Anouk Aimée, Nicole Debonne, Michael Gough, Senne Rouffaer, Yves Montand
Scenario:
André Delvaux
Muziek:
Frédéric Devreese
Jaar:
1968
Alt. titels:
Soir... un train, Un
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama
Landen:
Frankrijk, België

Un soir... un train (1968) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken