Verenigde Staten 1942. Western van Ray Enright. Met o.a. Marlene Dietrich, Randolph Scott, John Wayne, Margaret Lindsay en Harry Carey.

VPRO Cinema

Dit is een danig overschatte verfilming van Rex Beach' roman, in dit geval bewerkt door Lawrence Hazard en Tom Reed. Grote namen staan niet garant voor een boeiend spektakel, en dat is het dan ook niet. De afwerking is van hoge kwaliteit, vooral cameraman Milton Krasner verdient een pluim; decorbouw en artistieke afwerking kregen zelfs een Oscar-nominatie. Scott is de booswicht, McNamara dus, die de mijn van Wayne, Glennister, in handen wil krijgen in het Alaska ten tijde van de goudkoorts. Het gevecht tussen de beiden is niet echt opwindend en in het verleden al beter gedaan. Farnum speelde een bijrol; hij was in de versie uit 1914 de held Glennister. Eerder gefilmd in 1914, 1923 en 1930, daarna weer in 1955.

credits

Regie:
Ray Enright
Cast:
Marlene Dietrich, Randolph Scott, John Wayne, Margaret Lindsay, Harry Carey, Richard Barthelmess, George Cleveland, Samuel S. Hinds, Russell Simpson, William Farnum
Muziek:
Hans J. Salter
Jaar:
1942
Alt. titels:
Spoilers, The, Die Freibeuterin
Genres:
Western
Landen:
Verenigde Staten

waar te zien

on demand

op televisie