Verenigde Staten 1939. Western van John Ford. Met o.a. Claire Trevor, John Wayne, Andy Devine, John Carradine en Thomas Mitchell.

VPRO Cinema

Fords meesterwerk draait rond de confrontatie tussen de oprukkende civilisatie, vertegenwoordigd door de pioniers, en het oude Westen. Outlaw Ringo Kid sluit zich aan bij reizigers aan boord van een postkoets (onder wie typische westernfiguren als de dronken dokter en het hoertje met het gouden hart) dat door strijdlustige Indianen bewoond gebied doorkruist. Eigenlijk is Stagecoach de eerste film waarmee Wayne de erkenning kreeg bij de groten van Hollywood te behoren. Terwijl hij al sinds 1926 in bijna honderd films had opgetreden! Met betrekking tot zijn nieuwe en blijvende roem rekende Wayne de belangrijke rol van reisseur Ford. Stagecoach is ook om een andere reden van historisch belang. De film staat erom bekend het westerngenre voor altijd te hebben veranderd. Van goedkoop B-avontuur tot intelligentere, rijke, verfijnde en nog populairdere cinema. De zwartwitte panoramaplaatjes van Monument Valley, de snelle actiesequenties en de psychologisch overdachte dialogen van scenarist Nichols vormen een gesmeerde eenheid.

credits

Regie:
John Ford
Cast:
Claire Trevor, John Wayne, Andy Devine, John Carradine, Thomas Mitchell, Louise Platt, George Bancroft, Donald Meek, Tim Holt, Berton Churchill
Scenario:
Ben Hecht, Dudley Nichols
Productie:
John Ford
Camera:
Bert Glennon
Muziek:
Boris Morros, Gerard Carbonera
Montage:
Otho Lovering, Dorothy Spencer, Walter Reynolds
Jaar:
1939
Genres:
Western, Actiefilm, Drama, Romantiek
Trefwoorden:
Klassiekers
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Stagecoach (1939) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken