Verenigde Staten 1973. Sciencefiction van Richard Fleischer. Met o.a. Charlton Heston, Joseph Cotten, Edward G. Robinson, Leigh Taylor-Young en Chuck Connors.

VPRO Cinema

Charlton Heston is geknipt voor de rol van de nobele eenling, de gekwelde mens die in geval van verregaande kaalslag het hoofd boven water moet zien te houden. Hij deed dat in The Omega man, in The Planet of the Apes-films (waarbij hij oa wordt geconfronteerd met het ontluisterde Vrijheidsbeeld) en opnieuw en intenser in Soylent Green. In die sf-film heet hij Thorn, een detective die in het barre en boze New York anno 2022 de moord onderzoekt op de directeur van een machtig voedingsconcern (Cotten). Macaber wordt het als Thorn zich ontwikkelt tot een soort inspecteur van de keuringsdienst van waren. Edward G. Robinson speelde in Soylent Green zijn laatste rol als Thorns vriend Sol Roth.

credits

Regie:
Richard Fleischer
Cast:
Charlton Heston, Joseph Cotten, Edward G. Robinson, Leigh Taylor-Young, Chuck Connors, Brock Peters, Paula Kelly, Stephen Young, Whit Bissell, Mike Henry, Leonard Stone
Scenario:
Stanley R. Greenberg
Productie:
Russell Thacher, Walter Seltzer
Camera:
Richard H. Kline
Muziek:
Fred Myrow
Schrijver:
Harry Harrison
Jaar:
1973
Genres:
Sciencefiction, Thriller, Misdaad, Mysterie
Landen:
Verenigde Staten