Verenigde Staten 1989. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Paul Newman, Dwight Schultz, Bonnie Bedelia, John Crusack en Laura Dern.

VPRO Cinema

Schultz als de legendarische `vader` van de atoombom, de geleerde Robert Oppenheimer, en Newman als de Amerikaanse Pentagon-generaal Groves, een gevreesd veteraan voor wie het maken van de uraniumbom niet snel genoeg kon gebeuren. Er wordt veel gepraat over het werk en de spanningen rond de voltooiingsdatum, maar als kijker merk je weinig van de complexiteit van Oppenheimer in een film die een metafoor moest worden over de keuze tussen goed en kwaad. Oorspronkelijk FAT MAN AND LITTLE BOY genoemd (Fat Man was het koosnaampje voor de uraniumbom met bestemming Hiroshima en Little Boy voor de plutoniumbom richting Nagasaki). Eén punt van kritiek: in de dialogen worden een aantal uitdrukkingen gebruikt die beslist niet uit de jaren 1940-50 zijn. Het scenario is van Bruce Robinson.

credits

Regie:
Roland Joffé
Cast:
Paul Newman, Dwight Schultz, Bonnie Bedelia, John Crusack, Laura Dern, John C. McGinley, Ron Frazier, Natasha Richardson, Ron Vawter, Michael Brockman, Del Close, John Considine, Allan Corduner, Joseph d' Angerio, Jon De Vries
Scenario:
Bruce Robinson
Muziek:
Ennio Morricone
Jaar:
1989
Alt. titels:
Fat Man and Little Boy
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Shadow Makers (1989) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken