Italië 1969. Historische film van Federico Fellini. Met o.a. Martin Potter, Hiram Keller, Max Born, Capucine en Alain Cuny.

VPRO Cinema

Twee studenten in het oude Rome betwisten elkaar de gunst van een jonge slaaf. Samen beleven ze een reeks van avonturen waarbij gladiatoren en de minotaurus worden bestreden waarbij de een het leven en de ander zijn potentie verliest. De zeer vrije interpretatie van Fellini van geschriften van Petronius Arbiter geeft alle gelegenheid tot het opvoeren van zijn 'rariteitenkabinet' dat even verbluffend als op den duur afmattend is, bovendien de hoofdpersonen te vaak overwoekert. Niettemin een reeks treffende scènes tussen alle visuele rumoerigheid in, met een bevrijdende visie op een niet door een christelijke beschaving ingesnoerde seksualiteit. Scenario van regisseur Fellini, Bernardino Zapponi en Brunello Rondi. Camerawerk van Giuseppe Rotunno.

credits

Regie:
Federico Fellini
Cast:
Martin Potter, Hiram Keller, Max Born, Capucine, Alain Cuny, Salvo Randone, Gordon Mitchell, Fanfulla, Mario Romagnoli, Joseph Wheeler, Hylette Adolphe, Pascale Baldassare
Scenario:
Federico Fellini, Bernardino Zapponi, Brunello Rondi
Productie:
Alberto Grimaldi
Camera:
Giuseppe Rotunno
Muziek:
Nino Rota, Andrew Rudin, Tod Dockstader, Ilhan Mimaroglu
Montage:
Ruggero Mastroianni
Jaar:
1969
Alt. titels:
Fellini - Satyricon, The Degenerates
Genres:
Historische film, Drama, Experimenteel, Avonturenfilm
Trefwoorden:
Klassiekers
Landen:
Italië