Verenigde Staten 1988. Komedie van Richard Donner. Met o.a. Bill Murray, Karen Allen, Robert Mitchum, Alfre Woodard en John Glover.

VPRO Cinema

Voor wie niet onwelwillend tegenover het kerstgevoel staat, maar moe wordt van de jaarlijks opgedrongen overzoete kerstgedachtes, is Scrooged ideaal. Vooral door Bill Murray, perfect gecast als een moderne versie van Scrooge, de televisiebaas Frank Cross, die wordt geconfronteerd met 'het hogere'. Murray is buisbindend op dreef met zijn minimalistische gelaatstrekken en vlekkeloze timing. Natuurlijk is het onderschatte Scrooged gericht op de uiteindelijke 'verlichting' van Frank, maar de weg er naartoe is sarcastisch, zwart, verrassend en komisch; passend bij de tijdgeest. In de rijkelijk geproduceerde film zijn allerlei knipogen verwerkt, zoals Miles Davis als straatmuzikant en twee broers van Murray als familieleden.

credits

Regie:
Richard Donner
Cast:
Bill Murray, Karen Allen, Robert Mitchum, Alfre Woodard, John Glover, David Johansen, John Forsythe, Bob Goldthwait, Carol Kane, Mabel King, Jamie Farr
Scenario:
Mitch Glazer, Michael O'Donoghue
Productie:
Richard Donner, Art Linson
Camera:
Michael Chapman
Muziek:
Danny Elfman
Montage:
Fredric Steinkamp, William Steinkamp
Schrijver:
Charles Dickens
Jaar:
1988
Genres:
Komedie, Fantasy, Drama
Trefwoorden:
Kerstfilm, Zwarte komedie
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Scrooged (1988) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken