Verenigde Staten 1964. Thriller van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Fredric March, Ava Gardner en Edmond O'Brien.

VPRO Cinema

Het volk is niet gelukkig wanneer de Amerikaanse president March een vredesverdrag sluit met Rusland. Door het stilvallen van de oorlogsmachine stijgt de werkloosheid schrikbarend. Generaal Lancaster, held uit WO II, neemt het niet en smeedt een complot voor een staatsgreep. Dit komt kolonel Douglas ter ore, die de president inlicht. Bijzonder spannende politieke fictie, die de kijker geen ogenblik met rust laat. Magistraal gespeeld door een grandioze cast, ook al is de rol van Gardner storend overbodig. Het knap opgebouwde scenario van Rod Serling is gebaseerd op een roman van Fletcher Knebel en Charles W. Bailey II en is bijzonder onderhoudend en vooral geloofwaardig. Uitstekende zwart-wit-fotografie van Ellsworth Fredericks en een melodieuze score van Jerry Goldsmith.

credits

Regie:
John Frankenheimer
Cast:
Burt Lancaster, Kirk Douglas, Fredric March, Ava Gardner, Edmond O'Brien, Martin Balsam, George Macready, John Houseman, Whit Bissell, Hugh Marlowe
Muziek:
Jerry Goldsmith
Jaar:
1964
Genres:
Thriller, Drama
Trefwoorden:
Politieke thriller, Spionage
Landen:
Verenigde Staten