Frankrijk 1948. Oorlogsfilm van André Cayatte, Georges Lampin, Henri-Georges Clouzot en Jean Dréville. Met o.a. Héléna Manson, Jane Marken, Nane Germond, Bernard Blier en Lucien Nat.

VPRO Cinema

Gedenkfilm die hier behandeld wordt in de volgorde waarin de regisseurs van de vijf sketches aan de beurt komen, waarbij we moeten opmerken dat de laatste twee van Dréville zijn: LE RETOUR DE TANTE EMMA - LE RETOUR D'ANTOINE - LE RETOUR DE JEAN - LE RETOUR DE RENÉ - LE RETOUR DE LOUIS. De sketches hebben als gemeenschappelijk thema de terugkeer naar het normale leven van krijgsgevangenen en gedeporteerden. Zo'n film moet wel wisselvallig zijn en zou meer in evenwicht zijn geweest als er een vrouwelijke hoofdrolspeler meer en een mannelijke hoofdrolspeler minder zouden zijn geweest. De toon wisselt sterk. We ontdekken een intimistische Cayatte, die van de uitstekende dialogen van Charles Spaak profiteert, een nog steeds even gekwelde Lampin, een zeer bittere Clouzot met zijn sinistere humor en een wat romantischere Dréville, die met het fraaie camerawerk van Louis Page en Michel Weiss in de laatste episode weer wat hoop geeft. Zijn socio-psychopathische analyses van een aantal zeer uiteenlopende gevallen worden door een groep sterren gespeeld en vormen met de bijrollen een zeer homogeen geheel.

credits

Regie:
André Cayatte, Georges Lampin, Henri-Georges Clouzot, Jean Dréville
Cast:
Héléna Manson, Jane Marken, Nane Germond, Bernard Blier, Lucien Nat, Patricia Roc, Gisèle Préville, Tanis Chandler, François Périer, Max Elloy, Monette Dinay, Jeanne Pérez, Louis Jouvet, Noël Roquevert, Paul Azaïs, Lucien Guervil, Jean Brochard, Maurice Schutz, Madeleine Gerôme, Suzanne Courtal, Noël-Noël, Jacques Hilling, Cécile Didier, Elisabeth Hardy, Serge Reggiani, Paul Frankeur, Léonce Corne, Léon Larive
Muziek:
Paul Misraki
Jaar:
1948
Alt. titels:
Retour de tante Emma, Le, Retour d'Antoine, Le, Retour de Jean, Le, Retour de René, Le, Retour de Louis, Le
Genres:
Oorlogsfilm, Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Sociaal drama, Oorlogsfilm
Landen:
Frankrijk