Frankrijk 1938. Romantiek van Max Ophüls. Met o.a. Pierre Richard-Wilm, Annie Vernay, Jean Galland, Jean Périer en Paulette Pax.

VPRO Cinema

Een dichter sterft aan een ongelukkige liefde voor een jonge vrouw die met zijn vriend is getrouwd. Ophüls geeft een ontnuchterende versie van de romantische Weltschmerz uit Goethe's beroemde roman die de personages aardser en volwassener maakt en bepaalt, door of in verzet tegen sociale conventies. Vernay vooral is opmerkelijk in de genadeloze oprechtheid van Lotte en de virtuose cameravoering geeft zowel interieurs als fraaie landschappen en motoriek en expressie van de acteurs alle aandacht. Deze minder bekende film doet nauwelijks onder voor klassiek naoorlogs werk van deze regisseur. Scenario van Ophüls en Hans Wilhelm. Camerawerk van Eugen Schüfftan, Paul Portier, Fédote Bourgassof en Georges Stilly.

credits

Regie:
Max Ophüls
Cast:
Pierre Richard-Wilm, Annie Vernay, Jean Galland, Jean Périer, Paulette Pax, Georges Vitray, Roger Legris, Génia Vaury, Henri Guisol, Jean Gallan, Pierre Richard-Willm, Jean Sacha
Scenario:
Max Ophüls, Hans Wilhelm
Productie:
Nero Films, Seymour Nebenzahl
Camera:
Eugen Schüfftan
Muziek:
Paul Dessau, Henri Herblay
Jaar:
1938
Alt. titels:
Roman de Werther, Le
Genres:
Romantiek, Drama
Trefwoorden:
Romantisch drama
Landen:
Frankrijk