Verenigde Staten 1983. Drama van Francis Ford Coppola. Met o.a. Matt Dillon, Mickey Rourke, Diane Lane, Dennis Hopper en Diana Scarwid.

VPRO Cinema

Dillon is zeventien en bewondert zijn oudere broer Rourke, die een paar weken geleden met onbekende bestemming is vertrokken. Niemand weet of hij ooit nog zal terugkomen, en Dillon neemt maar al te graag zijn plaats in in de motorbende. Hij wordt echter niet zo populair als zijn broer. Rourke komt plotseling terug en blijkt erg veranderd. Eigenzinnige film van Coppola, die eerder Europees dan Amerikaans aandoet. Coppola rekende definitief af met de klassieke Hollywoodfilm en leverde toch een verbluffend werkstuk af, met heel wat cinematografische en literaire verwijzingen. Hij schreef zelf het scenario, samen met S.E. Hinton, de auteur van de roman, wier THE OUTSIDERS hij al eerder verfilmde. Een individualistisch hoogtepunt in zijn carrière. De film werd, grotendeels in zwart-wit, opgenomen door Stephen H. Burum.

credits

Regie:
Francis Ford Coppola
Cast:
Matt Dillon, Mickey Rourke, Diane Lane, Dennis Hopper, Diana Scarwid, Vincent Spano, Nicolas Cage, Tom Waits, Glenn Withrowe, William Smith, Chris Penn, Laurence Fishburne
Scenario:
Francis Ford Coppola
Productie:
Fred Roos, Doug Claybourne
Camera:
Stephen H. Burum
Muziek:
Stewart Copeland
Montage:
Randy Thom, Barry Malkin
Schrijver:
S.E. Hinton
Kijkwijzer:
J
Jaar:
1983
Genres:
Drama, Familiefilm, Experimenteel, Actiefilm
Trefwoorden:
Tienerfilm, Psychologisch drama
Landen:
Verenigde Staten