Italië 1945. Drama van Roberto Rossellini. Met o.a. Anna Magnani, Aldo Fabrizi, Marcello Pagliero, Vito Annicchiaro en Maria Michi.

VPRO Cinema

Verzetsstrijder Giorgi Manfredi met de deknaam Luigi Ferrari (Pagliero) wordt door de Gestapo gezocht en vlucht uit zijn Romeinse woning naar een onderduikadres in de voorstad, maar wordt door zijn vriendin Marina Mari (Michi) verraden, die door de Duitsers gemanipuleerd wordt. Pina (Magnani), de verloofde van zijn vriend Francesco (Grandjacquet) en de priester Don Pietro Pellegrini (Fabrizi) proberen hem te redden, maar hij wordt toch gearresteerd. Deze klassieke film van het neorealisme werd opgenomen in de straten en tussen het puin van het nog maar net bevrijde Rome en heeft met de jaren niets van zijn oorspronkelijke werking verloren, evenmin als het opmerkelijke spel van Magnani. De opnames werden gedeeltelijk gedraaid onder de neus van de niets vermoedende bezetter. Kreeg in Cannes op het eerste festival met acht andere films de Grote Prijs. Het scenario is van Sergio Amidei, Federico Fellini en regisseur Rossellini, die met Amidei en Alberto Consiglio het verhaal bedacht. Het camerawerk is van Ubaldo Arata. Mono. Ook bekend als ROME, OPEN CITY.

credits

Regie:
Roberto Rossellini
Cast:
Anna Magnani, Aldo Fabrizi, Marcello Pagliero, Vito Annicchiaro, Maria Michi, Giovanna Galletti, Harry Feist, Francesco Grandjaquet, Joop van Hulzen, Francesco Grandjacquet
Scenario:
Sergio Amidei, Roberto Rossellini, Federico Fellini
Productie:
Roberto Rossellini
Camera:
Ubaldo Arata
Muziek:
Renzo Rossellini
Montage:
Eraldo Da Roma
Jaar:
1945
Alt. titels:
Rome, Open City, Open city, Rome, open city
Genres:
Drama, Oorlogsfilm, Experimenteel
Trefwoorden:
Melodrama, Sociaal drama, Klassiekers, Oorlogsfilm, Mijlpaal in de film
Landen:
Italië

op televisie
0 uitzendingen

Roma, città aperta (1945) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken