Verenigde Staten 1958. Drama van John Huston. Met o.a. Errol Flynn, Juliette Gréco, Trevor Howard, Eddie Albert en Orson Welles.

VPRO Cinema

Howard is in zijn eentje een kruistocht begonnen voor het behoud van de Afrikaanse olifant, een bedreigde diersoort die hij de `wortels van de hemel` noemt. Hij krijgt de hulp van een aan lager wal geraakte Britse majoor (Flynn) en een dienstertje uit een nachtclub (Gréco). De groep sympathisanten rond Howard wordt steeds groter, maar er groeien spanningen. Voor deze confrontatie van idealisme met materialisme kon Huston rekenen op de medewerking van een internationale rolverdeling van sterren, wat eigenlijk het zwakke punt van de film vormt. Er is bovendien een overmaat aan onuitgewerkte subplots, zo groot dat er een tv- serie van zou kunnen worden gemaakt. Toch blijft het een eerlijk pleidooi voor de bescherming van bedreigde diersoorten. Vrij gebaseerd op een bekroonde roman van Romain Gary, door Gary zelf in samenwerking met Patrick Leigh-Fermor bewerkt voor de film. Fotografie van Oswald Morris. Gefilmd in CinemaScope.

credits

Regie:
John Huston
Cast:
Errol Flynn, Juliette Gréco, Trevor Howard, Eddie Albert, Orson Welles, Paul Lukas, Grégoire Aslan, Edric Connor, Olivier Hussenot, Herbert Lom
Scenario:
Patrick Leigh-Fermor, Romain Gary
Productie:
Darryl F. Zanuck
Camera:
Oswald Morris
Muziek:
Malcolm Arnold
Montage:
Russell Lloyd
Jaar:
1958
Alt. titels:
Roots of Heaven, The, Die Wurzeln des Himmels
Genres:
Drama, Avonturenfilm, Actiefilm
Landen:
Verenigde Staten