Hongkong SAR van China/China 1992. Drama van Zhang Yimou. Met o.a. Gong Li, Lei Laosheng, Ge Zhijun, Liu Peiqi en Yang Liuchun.

VPRO Cinema

Peiqi, een ietwat heethoofdige, jonge Chinese boer maakt tijdens een woordenstrijd de dorpsoudste Laosheng erop attent dat deze slechts vier dochters heeft. Grover had hij hem niet kunnen beledigen, want moderne Chinese wetten staan niet toe dat men een vijfde kind mag verwekken en daarmee was de mannelijkheid van de oudere Laosheng in het geding gebracht. Uit wraak zorgt het gekrenkte dorpshoofd ervoor dat Peiqi zonder werk komt te zitten. Peiqi's vrouw Li, die in verwachting is, eist eerherstel voor haar man. De koppige Laosheng weigert. Ze zoekt haar recht bij de overheid en moet een lange tocht maken langs allerlei instanties totdat ze dat verkrijgt. Sober realisme met zelfs verborgen camera-opnames, afgewisseld door magistrale landschapsfotografie van Chi Xiaoning en Yu Xiaoqun, gesitueerd in het hedendaagse China. Een film van een groot regisseur, die hiermede de afstand tussen de gewone burger en de overheid aan de kaak stelt. Deze film in de reeks over vrouwen met een ijzeren wil, was goed voor de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië, waar Gong Li ook de Prijs van de Beste Actrice kreeg. Gebaseerd op een roman van Chen Yuanbin.

credits

Regie:
Zhang Yimou
Cast:
Gong Li, Lei Laosheng, Ge Zhijun, Liu Peiqi, Yang Liuchun, Zhu Qanqing, Cui Luowen, Yang Huiqin, Wang Jianfa, Lin Zi, Liu Chun, Zhi Jun
Muziek:
Zhao Jiping
Jaar:
1992
Alt. titels:
Qiu Ju da guanshi
Genres:
Drama
Landen:
Hongkong SAR van China, China

op televisie

0 uitzendingen

The Story of Qiu Ju (1992) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken