Frankrijk/​Italië 1969. Drama van Gillo Pontecorvo. Met o.a. Marlon Brando, Evaristo Marquez, Renato Salvatori, Norman Hill en Tom Lyons.

VPRO Cinema

Een geheim-agent van de Britse regering komt op een Antilliaans eiland om de revolutie tegen het Spaans kolonialisme aan te wakkeren, vanwege de Britse handelsbelangen in rietsuiker. Onder leiding van een autochtoon wordt de gouverneur omgebracht, maar deze revolutionair weigert ondanks nationaal heldendom de regering en laat een stroman van de Brit aanstellen. Tien jaar later breekt de revolutie tegen de Engelse bezetting uit. Deze aanklacht tegen kolonialisme blijft ondanks de situering in 1840 onverminderd actueel en is even intelligent geschreven als meeslepend en met hartstocht in beeld gebracht. Ondanks gepubliceerde conflicten met de regisseur speelt Brando een van zijn betere rollen, maar wordt niettemin overspeeld door niet- acteur Marquez als de idealistische revolutionair. Scenario van Franco Solinas en Giorgio Arlorio. Camerawerk van Marcello Gatti.

credits

Regie:
Gillo Pontecorvo
Cast:
Marlon Brando, Evaristo Marquez, Renato Salvatori, Norman Hill, Tom Lyons, Wanani, Joseph Persuad, Giampiero Albertini, Carlo Palmucci, Cecily Browne, Dana Ghia, Mauricio Rodriguez, Alejandro Obregon, Anani
Scenario:
Franco Solinas, Giorgio Arlorio
Productie:
Alberto Grimaldi
Camera:
Marcello Gatti
Muziek:
Ennio Morricone
Montage:
Mario Morra
Jaar:
1969
Alt. titels:
Burn!
Genres:
Drama, Historische film, Oorlogsfilm, Actiefilm, Avonturenfilm
Trefwoorden:
Sociaal drama, Oorlogsfilm
Landen:
Frankrijk, Italië