Frankrijk 1986. Drama van Eric Rohmer. Met o.a. Jessica Forde, Joëlle Miquel, Philippe Laudenbach, François-Marie Bannier en Jean-Claude Brisseau.

VPRO Cinema

In de vorige film van Rohmer, LE RAYON VERT, ging de laatste zonnestraal onder. L`HEURE BLEUE is de tijd die voorafgaat aan het aanbreken van een nieuwe dag, en dan met name op het platteland in dit eerste deel van een vierluik met als rode draden Reinette (Miquel), het plattelandsmeisje en Isabelle (Forde), het meisje uit de stad. Reinette schildert en Isabelle is etnologe. Alleen het eerste verhaal speelt zich af op het platteland, de andere drie, LE GARÇON DE CAFÉ, LE MENDIANT, LA KLEPTOMANE ET L'ARNAQUEUSE en LA VENTE DU TABLEAU, hebben de lawaaiege en drukke stad als achtergrond. Vreemde en zonderlinge figuren passeren de revue. Mensen die je doen lachen, maar je tegelijkertijd verontrusten. Deze mengeling van humor, ironie, zotheid, maar ook van angst en leed verleent de zo speciale sfeer aan deze film, die absoluut niet lijkt op de rest van Rohmers oeuvre, wat over het algemeen moralistisch, poëtisch, realistisch, subtiel, elegant en helder is. Het camerawerk van Sophie Mantigneux is zeer bijzonder. Scenario van Rohmer.

credits

Regie:
Eric Rohmer
Cast:
Jessica Forde, Joëlle Miquel, Philippe Laudenbach, François-Marie Bannier, Jean-Claude Brisseau, Yasmine Aury, Marie Rivière, Béatrice Romand, Fabrice Luchini, Marie Bonteloup, Françoise Valier, Gérard Courant, David Rocksavage, Jacques Auffray, Famille Housseau, Joelle Miquel
Scenario:
Rohmer, Eric Rohmer, Joelle Miquel
Camera:
Sophie Maintigneux
Muziek:
Ronan Girre, Jean-Louis Valéro
Geluid:
Pascal Ribier
Montage:
María Luisa García
Jaar:
1986
Alt. titels:
Heure bleue, L', Garçon de café, Le, Mendiant, la kleptomane et l'anarqueuse, Le, Vente du tableau, La
Genres:
Drama, Komedie
Trefwoorden:
Episodenfilm
Landen:
Frankrijk