Frankrijk/​Zwitserland 1982. Drama van Jean-Luc Godard. Met o.a. Isabelle Huppert, Hanna Schygulla, Michel Piccoli, Jerzy Radziwilowicz en Jean-François Stévenin.

VPRO Cinema

Een regisseur probeert beroemde schilderijen voor de camera te reconstrueren, maar zijn onvrede over de belichting leidt tot conflicten met de producent en de figuranten. Parallel daaraan loopt een staking in een nabije fabriek. De stakingsleidster wil bij de film en de regisseur wil de vriendin van de fabrieksdirecteur voor de camera hebben. De omstreden film van Godard is geprezen als reflectie over artistieke onmacht, maar ook aangevallen als demonstratie van die onmacht. Het chaotische scenario van regisseur Godard en Jean-Claude Carri[KA2]ere (die niet op de aftiteling staat vermeld) en de onverstaanbare dialogen bieden geen enkele houvast, zodat de werking uitsluitend moet komen van het beeld en de klassieke muziekfragmenten. Het camerawerk is van Raoul Coutard, die hiervoor de prijs der techniek ontving op het filmfestival van Cannes. Eastmancolor, Mono.

credits

Regie:
Jean-Luc Godard
Cast:
Isabelle Huppert, Hanna Schygulla, Michel Piccoli, Jerzy Radziwilowicz, Jean-François Stévenin, László Szabó, Myriam Roussel
Scenario:
Jean-Luc Godard
Productie:
Martine Marignac, Catherine Lapoujade, Armand Barbault
Camera:
Raoul Coutard
Muziek:
Léo Ferré, Antonin Dvorák, Gabriel Fauré, W.A. Mozart, Maurice Ravel, Ludwig von Beethoven, Gabriel Faure
Montage:
Jean-Luc Godard
Jaar:
1982
Genres:
Drama, Muziek, Experimenteel
Trefwoorden:
Melodrama, Nouvelle Vague, Sociaal drama, Popmuziek, Film over Film
Landen:
Frankrijk, Zwitserland