Italiƫ/Frankrijk 1972. Drama van Valerio Zurlini. Met o.a. Alain Delon, Sonia Petrova, Lea Massari, Giancarlo Giannini en Renato Salvatore.

VPRO Cinema

Een leraar die vergeefs naar zijn intellectuele bestaansreden zoekt, wordt tijdelijk aangesteld op een school in Rimini, waar hij aansluiting krijgt met de zuipende en gokkende nietsnutten van de stad. Hij zet een domper op het linkse idealisme van de scholieren, maar wordt verliefd op een leerlinge die ondanks haar jeugd al een smoezelig verleden blijkt te hebben. Bemoeienis van de stad met de overspelige relatie leidt tot een tragedie. Genadeloze tekening van psychologie en milieu tilt de film boven een mogelijk melodrama uit en tekent vooral het geestelijk failliet van veertigers en de kansloosheid van de jeugd. Ongewone, maar zeer overtuigende rol van Delon als uitgebluste intellectueel die de ondergang zoekt in een fatale passie. (Ingekorte Franse versie legt alle accent op zijn rol ten koste van zijn omgeving die bovendien een misleidende nasynchronisatie kreeg waarvan de regisseur zich distantieerde.) Scenario van Zurlini en Enrico Medioli.

credits

Regie:
Valerio Zurlini
Cast:
Alain Delon, Sonia Petrova, Lea Massari, Giancarlo Giannini, Renato Salvatore, Adalberto Maria Merli, Salvo Randone, Alida Valli
Scenario:
Zurlini
Muziek:
Mario Nascimbene
Jaar:
1972
Alt. titels:
Prima notte di quiete, La, Professeur, Le
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Sociaal drama
Landen:
Italiƫ, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

La prima notte di quiete (1972) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken