Verenigde Staten 1991. Horror van Wes Craven. Met o.a. Everett McGill, Wendy Robie, A.J. Langer, Ving Rhames en Sean Whalen.

VPRO Cinema

Een somber landhuis dat uit 1890 dateert, wordt bewoond door een zonderlinge McGill en zijn (vermeende) echtgenote Robie. Het verderfelijke paar bulkt van het geld en heeft zo net de familie van de dertien-jarige Adams uit de woning gezet. Adams wil het daarbij niet laten en gaat op zoek naar geld voor zijn moeder, die aan kanker stervende is. Hij breekt in en stoot op een gruwelijk geheim: het echtpaar terroriseert niet alleen hun tienerdochter Langer, maar houdt ook een horde van asgrauwe jongelui in hun kelder opgesloten. Craven, die ook het verhaal schreef, zorgt voor een onweerstaanbare vermenging van horror, sick-jokes, suspense, een gothische sfeertje en stripachtige onzin. Meer een nieuwe dimensie van het fenomeen kindermishandeling dan een metafoor op de tegenstelling tussen rijk en arm in Amerika na president Reagan (vanaf 1992 e.v.). Prijs van het Publiek 10e Festival van de Fantastische Films (1992) van Brussel. Scenario van regisseur Craven.

credits

Regie:
Wes Craven
Cast:
Everett McGill, Wendy Robie, A.J. Langer, Ving Rhames, Sean Whalen, Bill Cobbs, Kelly Jo Minter, Jeremy Roberts, Connie Mary Brazelton, Brandon Quintin Adams
Scenario:
Wes Craven
Productie:
Stuart M. Besser, Marianne Maddalena
Camera:
Sandi Sissel
Muziek:
Don Peake
Jaar:
1991
Alt. titels:
People Under the Stairs, The
Genres:
Horror, Thriller
Landen:
Verenigde Staten