Verenigde Staten 1943. Drama van Arthur Lubin. Met o.a. Nelson Eddy, Susanna Foster, Claude Rains, Edgar Barrier en Jane Farrar.

VPRO Cinema

Componist en musicus Rains is verliefd op Foster en betaalt haar opleiding om zangeres te worden. Rains baas Publia is ontevreden met zijn werk en ontslaat hem. Rains moet zijn muziekcomposities verkopen aan Mander om in leven te blijven, maar er ontstaat een misverstand gevolgd door een handgemeen en Manders vriendin smijt een bijtend zuur in Rains gezicht, die op de vlucht slaat dolend door de nacht, waarna hij zich verstopt in de catacomben van de Parijse opera. Daar gebeuren vreemde dingen. Gefilmd door Universal met dezelfde (verbeterde) decors als in 1925 en beloond met de Oscar voor de Beste Vormgeving; ook het camerawerk van Hal Mohr en W. Howard Green kreeg een Oscar. Hoewel de film rond Eddy gemaakt is, gaat Rains aan de haal met de eer, en terecht. De versie van 1925 valt moeilijk te vergelijken met deze film, omdat het een zwijgende film is; deze herverfilming is in ieder geval superieur aan latere verfilmingen. Naar de beroemde roman van Gaston Leroux.

credits

Regie:
Arthur Lubin
Cast:
Nelson Eddy, Susanna Foster, Claude Rains, Edgar Barrier, Jane Farrar, J. Edward Bromberg, Hume Cronyn, Leo Carillo, Barbara Everest, Miles Mander, Frank Publia
Muziek:
Edward Ward
Jaar:
1943
Genres:
Drama, Horror, Muziek
Trefwoorden:
Muziekfilm
Landen:
Verenigde Staten