Italië 1963. Drama van Federico Fellini. Met o.a. Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale, Sandra Milo en Barbara Steele.

VPRO Cinema

Mastroianni is filmregisseur Guido, die net een grote hit achter de rug heeft. Hij trekt zich terug in een rustoord om bij te komen, maar daar komt niets van terecht: niet alleen doet zijn producent alweer een beroep op hem, ook zijn vrouw en minnares eisen zijn aandacht. Terwijl Guido worstelt met zijn 'regisseursblok' verliest hij zich in herinneringen en fantasieën. Zeer persoonlijk werk van grootmeester Fellini die - na zijn eigen internationale succes La dolce vita - de balans van zijn carrière en persoonlijke leven opmaakt en het creatieve proces van het menselijk brein bestudeert. Zo worden beelden van een dansende prostituée op het strand, de overleden ouders van de regisseur, jeugdherinneringen aan een circus en een groep vrouwen die de regisseur met een zweep denkt te temmen, even logisch als onlogisch met elkaar verbonden. Bizar, sensueel vormgegeven drama werd onderscheiden met twee Oscars: voor beste niet-Engelstalige film en voor de kostuums van Piero Gherardi.

credits

Regie:
Federico Fellini
Cast:
Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale, Sandra Milo, Barbara Steele, Rossella Falk, Mario Pisu, Madeleine Lebeau
Scenario:
Federico Fellini, Ennio Flaiano, Brunello Rondi, Tullio Pinelli
Productie:
Angelo Rizzoli
Camera:
Gianni Di Venanzo
Muziek:
Nino Rota
Montage:
Leo Cattozzo
Kijkwijzer:
A
Jaar:
1963
Alt. titels:
Genres:
Drama, Komedie, Experimenteel
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Tragikomedie, Satire, Experimentele film
Landen:
Italië