Italië/Frankrijk 1957. Komedie van Federico Fellini. Met o.a. Giulietta Masina, Amedeo Nazzari, Franca Marzi, Dorian Gray en Aldo Silvani.

VPRO Cinema

Ondanks teleurstellingen en vernederingen weet simpele Romeinse prostitu[KA1]ee Cabria (Masina) haar bravoure en goedgelovig optimisme te bewaren. Een ontmoeting met de verlegen boekhouder Oscar D`Onofrio (P[KA1]erier) leidt tot trouwplannen, maar als ze uit het `leven` is gestapt, blijkt hij het alleen op haar geld te hebben gemunt en haar daarvoor te willen ombrengen. Ook deze ontgoocheling wordt levensblij overwonnen. Deze succesvolle Fellini-film heeft minder dan andere uit de jaren 1950 de tijd doorstaan en overtuigt nu noch in zijn optimisme noch in de pittoreske milieutekening. Enkele treffende momenten en een sublieme rol van P[KA1]erier wegen niet op tegen de doorzichtige en irritante maniertjes van Masina die van haar echtgenoot een weinig kritische regie kreeg. Werd later bewerkt tot de musical SWEET CHARITY (1969) van Bob Fosse met Shirley Maclaine. Fellini`s versie doet soms ook naar zang en dans snakken om de langdradigheid te verluchten. Won (niettemin) de Oscar als Beste Buitenlandse Film en Beste Actrice voor Masima in Cannes. Het scenario is van Ennio Flaiano, Tullio Pinelli en Pier Paolo Pasolini. Het camerawerk is van Aldo Tonti en Otello Martelli, die niet op de aftiteling staat vermeld. Western Electric Sound System.

credits

Regie:
Federico Fellini
Cast:
Giulietta Masina, Amedeo Nazzari, Franca Marzi, Dorian Gray, Aldo Silvani, Mario Passainte, Ennio Girolami, François Périer
Scenario:
Ennio Flaiano, Tullio Pinelli, Pier Paolo Pasolini, Federico Fellini
Productie:
Dino De Laurentiis
Camera:
Aldo Tonti
Muziek:
Nino Rota
Montage:
Leo Cattozzo
Schrijver:
Maria Molinari
Kijkwijzer:
E
Jaar:
1957
Alt. titels:
Nights of Cabiria
Genres:
Komedie, Romantiek, Misdaad, Drama, Experimenteel
Trefwoorden:
Tragikomedie, Klassiekers, Romantisch drama, Soap opera
Landen:
Italië, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Le notti di Cabiria (1957) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken