Frankrijk/​Italië/​Duitsland 1977. Biografie van Liliana Cavani. Met o.a. Dominique Sanda, Erland Josephson, Robert Powell, Virna Lisi en Umberto Orsini.

VPRO Cinema

Friedrich Nietzsche probeert zich in zijn filosofische geschriften en libertijnse daden vergeefs te onttrekken aan de verstikkende invloed van zijn bourgeoisfamilie, tot hij via zijn jonge discipel Paul Ree een Russische jodin - Lou Andreas Salomé -leert kennen, die zich in haar leven de vrijheid van de haar opgelegde normen wèl heeft gerealiseerd. De driehoeksverhouding tegen de achtergrond van het opkomend anti- semitisme loopt stuk op Rees homoseksualiteit en Nietzsches door syfilis steeds verder aangetaste verstand. Cavani's opgeklopte regie en effectbejag maken de personages tot karikaturale hysterici, waarbij de frustraties zóveel nadruk en herhaling krijgen dat de toeschouwer onmiddellijk doorkrijgt wat er aan ze hapert. De mateloze excessen - die door een multinationale rolbezetting klinken als een mislukte talencursus - roepen één vraag op: hoe iedereen nog tijd overhield om boeken te schrijven.

credits

Regie:
Liliana Cavani
Cast:
Dominique Sanda, Erland Josephson, Robert Powell, Virna Lisi, Umberto Orsini, Philippe Leroy, Elisa Cegani, Michael Degen, Giuseppe Addobatti
Muziek:
Daniele Paris
Jaar:
1977
Alt. titels:
Beyond Good and Evil, Al di là del bene e del male
Genres:
Biografie, Drama
Landen:
Frankrijk, Italië, Duitsland