Verenigd Koninkrijk/​Verenigde Staten 1969. Oorlogsfilm van Richard Attenborough. Met o.a. Laurence Olivier, John Gielgud, Ralph Richardson, Michael Redgrave en John Mills.

VPRO Cinema

Deze muzikale satire is bedoeld als anti-oorlogsfilm, maar dat is niet helemaal gelukt; te Brits en te lang. De film begint met een bijeenkomst van de koninklijke families van Europa in 1914, waarbij Aartshertog Ferdinand omkomt door een exploderende fotocamera; de beschuldigingen zijn niet van de lucht en de diverse koningshuizen kiezen hun zijden. Tegelijkertijd hoort een Engelse familie, die in de badplaats Brighton met vakantie is, het nieuws dat WO I is uitgebroken. Hun vijf zonen worden opgeroepen en sneuvelen een voor een door het uit de hand gelopen koninklijke onderonsje. Niettemin, een indrukwekkend regiedebuut. Mooi camerawerk en een prachtige vormgeving. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als WAR AND PEACE SEASON.

credits

Regie:
Richard Attenborough
Cast:
Laurence Olivier, John Gielgud, Ralph Richardson, Michael Redgrave, John Mills, Vanessa Redgrave, Dirk Bogarde, Susannah York, Maggie Smith, Jack Hawkins, Kenneth More, Corin Redgrave
Muziek:
Alfred Ralston
Jaar:
1969
Alt. titels:
War and Peace Season
Genres:
Oorlogsfilm, Musical
Trefwoorden:
Satire, Oorlogsfilm
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten