USSR/Rusland 1929. Drama van Leonid Trauberg, Grigori Kozintsev, Vsevolod Pudovkin en Grigori Kosinzew. Met o.a. Yelena Kuzmina, Piotr Sobolevsky, David Gutman, Sophie Magarill en Sergej Gerassimov.

VPRO Cinema

Een klassieke zwijgende film over de opstand van de Parijse Commune (1871) tijdens de Frans-Duitse oorlog, waarin een verkoopster van het warenhuis `La nouvelle Babylone` en haar geliefde (een soldaat) centraal staan, doch ieder zich aan één kant van de strijdende partijen bevindt. Met veel oog voor beeldcompositie en stilering van het decor weten de vertegenwoordigers van de poëtische richting van de revolutionaire Sovjet-film op indringende wijze situaties en gevoelens uit te beelden. De schitterende muziek van Dmitri Sjostakovitsj is bijzonder expressief zonder louter illustratief te zijn. Een kleine rol van regisseur Poedovkin. Camerawerk van Andrej Moskvin en Jevgeni Michailov.

credits

Regie:
Leonid Trauberg, Grigori Kozintsev, Vsevolod Pudovkin, Grigori Kosinzew
Cast:
Yelena Kuzmina, Piotr Sobolevsky, David Gutman, Sophie Magarill, Sergej Gerassimov, Vsevolod Pudovkin, Dmitri Gutman, Petr Sobolewskij, Jelena Kusmina
Scenario:
Leonid Trauberg, Grigori Kozintsev
Camera:
Andrej Moskvin, Andrei Moskvin
Muziek:
Dimitri Sjostakovitsj, Arthur Kleiner, Dmitri Shostakovich
Jaar:
1929
Alt. titels:
Nowy Wawilon, Nieuw Babylon, Novy Vavilon, Novyi Vavylon
Genres:
Drama, Zwijgende film
Trefwoorden:
Psychologisch drama
Landen:
USSR, Rusland

op televisie
0 uitzendingen

Novyj Wawilon (1929) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken