Egypte 1963. Biografie van Youssef Chahine. Met o.a. Ahmed Madhar, Nadia Lofti, Salah Zulfiqar, Leila Faouzi en Omar el-Hariri.

VPRO Cinema

Een uitgebreid fresco dat uiteraard gewijd is aan de beroemde sultan (1138-1193) en meer specifiek aan zijn regeringsperiode (1171-1193) tijdens de Tweede en de Derde Kruistocht. De film is een historisch correcte en stevige geschiedenisles en het meest ambitieuze project van een regisseur die zich voordien tot het melodramatische genre beperkte. Behalve Richard Leeuwenhart worden alle christelijke aanvoeders echter een beetje karikaturaal als een roofzuchtige bende in beeld gebracht, hetgeen ze in werkelijkheid vaak ook waren! In het Arabische kamp, waarin ook andere christenen vechten (wat vaak vergeten wordt) loopt alles gesmeerd. Het is waar dat Saladin won en het is ook juist hem af te beelden als een ridderlijke en edelmoedige soeverein in de geest van die tijd. `Ik garandeer alle christenen in Jeruzalem dezelfde rechten als de moslims`. Op een wat subtielere manier is de film ook opgedragen aan het toenmalige regime van generaal Gamal Abder Nasser die de (overdreven) titel `Al-Nasser` (de Overwinnaar) droeg. Een film met een strak episch scenario en massa's figuranten en de eerste kleurenfilm die echt een lust voor het oog was! Scenario van Naguib Mahfouz, Abderrahman Charkawi en Ezzedine Zulfigar. Camerawerk van Wadid Sirri. Wordt soms op tv met 30m bekort.

credits

Regie:
Youssef Chahine
Cast:
Ahmed Madhar, Nadia Lofti, Salah Zulfiqar, Leila Faouzi, Omar el-Hariri, Leila Taher, Ibrahim Amara, Ahmed Louxor, Salah Nazmi, Noman Wasfi
Scenario:
Naguib Mahfouz
Camera:
Wadid Sirri
Muziek:
Angelo Francesco Lavagnino, Ahmed SaĆ¢deddine
Jaar:
1963
Alt. titels:
Nasser Salah Ed-Dine, El
Genres:
Biografie, Historische film
Landen:
Egypte

op televisie
0 uitzendingen

El Nasser Salah Ed-Dine (1963) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken