Frankrijk 1949. Drama van Marcel Carné. Met o.a. Jean Gabin, Nicole Courcel, Blanchette Brunoy, Claude Romain en Julien Carette.

VPRO Cinema

Een ambitieus weesmeisje weet een welgestelde bioscoopeigenaar van zijn vriendin - haar eigen zuster - te vervreemden en hem tot een huwelijk met haar zelf te brengen. Deze bekwame maar weinig bevlogen Simenon-verfilming was Carné's definitieve breuk met het poëtisch universum van scenario-schrijver Jacques Prévert én van Gabin met zijn personage als tragische marginale held, die een gezeten burger speelt die zich illusieloos laat inpakken door het zakelijke raffinement van Courcel. Overigens schreef Prévert, zonder daarvoor te worden vermeld, nog een aantal dialogen voor de film, die officieel worden toegeschreven aan Georges Ribemont-Dessaignes, terwijl het scenario aan Louis Chavance en Carné is gecrediteerd. Henri Alekan hanteerde de camera.

credits

Regie:
Marcel Carné
Cast:
Jean Gabin, Nicole Courcel, Blanchette Brunoy, Claude Romain, Julien Carette, Jane Marken, Louis Seigner, Marie-Louise Godard, René Blancard
Camera:
Henri Alekan
Muziek:
Joseph Kosma
Jaar:
1949
Alt. titels:
Marie du port, La
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

La Marie du port (1949) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken